Δεν ξέρω αν αυτό το άρθρο απευθύνεται στους γονείς ή στα παιδιά.. Μάλλον και στους δυο. Στους μεν πρώτους γιατί πολύ θα ήθελα να το διάβαζαν και να το τηρούσαν για να γινόταν λίγο η… καθημερινότητα μας καλύτερη και να καταλάβουν πως όταν συγχρωτίζεσαι με άλλους πρέπει να τηρείς κάποιους κανόνες. Στα δε παιδιά, γιατί είναι “κανόνες”-οδηγίες που θα τους βοηθήσουν να συνυπάρχουν αρμονικά με τους συμμαθητές τους (και θα κάνουν και τις μαμάδες να ωρύονται λιγότερο 🙂 )

Ποιες οδηγίες είναι αυτές; Τις συγκέντρωσε ο Robert Fulghum στο βιβλίο του με τίτλο «Όσα πραγματικά θα έπρεπε να ξέρω τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο». Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1986!

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το βιβλίο:

Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.

Το νηπιαγωγείο δεν αποτελεί βασική εκπαίδευση αλλά ουσιώδη.

Αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα:

 • Να μοιράζεσαι τα πάντα.
 • Να παίζεις τίμια.
 • Να μη χτυπάς τους άλλους.
 • Να βάζεις τα πράγματα πάλι εκεί που τα βρήκες.
 • Να καθαρίζεις τις τσαπατσουλιές σου.
 • Να μην παίρνεις τα πράγματα που δεν είναι δικά σου.
 • Να λες συγγνώμη, όταν πληγώνεις κάποιον.
 • Να πλένεις τα χέρια σου πριν από το φαγητό.
 • Να κοκκινίζεις.
 • Ζεστά κουλουράκια και κρύο γάλα κάνουν καλό.
 • Να ζεις μια ισορροπημένη ζωή, να μαθαίνεις λίγο, να σκέπτεσαι λίγο, να σχεδιάζεις, να ζωγραφίζεις, να τραγουδάς, να χορεύεις, να παίζεις και να εργάζεσαι κάθε μέρα από λίγο.
 • Να παίρνεις έναν υπνάκο το απόγευμα.
 • Όταν βγαίνεις έξω στον κόσμο, να προσέχεις την κίνηση, να κρατιέσαι από το χέρι και να μένεις μαζί με τους άλλους.
 • Να αντιλαμβάνεσαι τα θαύματα. Να θυμάσαι το μικρό σπόρο μέσα στο δοχείο από φελιζόλ. Οι ρίζες πάνε προς τα κάτω και το φυτό προς τα πάνω. Κανείς πραγματικά δεν ξέρει πώς και γιατί, αλλά όλοι μας μοιάζουμε σ’ αυτό.
 • Τα χρυσόψαρα, τα χάμστερς, τα άσπρα ποντίκια, ακόμη κι ο μικρός σπόρος μέσα στο πλαστικό δοχείο, όλα πεθαίνουν. Το ίδιο κι εμείς.
 • Να θυμάσαι τελικά τα βιβλία και την πρώτη λέξη που έμαθες την πιο μεγάλη απ’ όλες: τη λέξη ΚΟΙΤΑ.

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε βρίσκονται κάπου εδώ μέσα. Ο χρυσός κανόνας, η αγάπη και οι βασικές αρχές υγιεινής, η οικολογία, η πολιτική, η ισότητα και η υγιεινή ζωή. Πάρτε μια απ’ αυτές τις συμβουλές, εκφράστε την με επιτηδευμένη ορολογία ενηλίκων και εφαρμόστε τη στην οικογενειακή σας ζωή, στην εργασία σας, στην κυβέρνησή σας, στον κόσμο σας και θα παραμείνει αληθινή, ξεκάθαρη, σταθερή.

Ό,τι μάθαμε στο νηπιαγωγείο επανέρχεται στη ζωή μας συνεχώς. Σε πολύ πιο σύνθετες μορφές σίγουρα αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης, στη βάση του είναι πάνω κάτω ο ίδιος.

Όχι πείτε μου αν καθάριζε πάντα ο καθένας τις “τσαπατσουλιές” του δεν θα ήταν όλα καλύτερα;; Για τον υπνάκο το μεσήμερι δεν το συζητώ καν ποσο χρειάζεται (αν και δεν είμαι φαν του ύπνου αλλά έστω λίγο χαλάρωση το μεσημέρι για να μπορούμε να συνεχίσουμε τη μέρα)

Και ναι οκ , όλα όσα έμαθα για τη ζωή μπορεί να μην τα έμαθα στο νηπιαγωγείο αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσει ο καθένας μας είναι πόσο σημαντικό είναι αυτό το στάδιο στη ζωή του παιδιού, ίσως πιο σημαντικό και από τις γνώσεις που θα λάβει στις επόμενες τάξεις του σχολείου. Οπότε δείτε το απλά ως οδηγίες για τα παιδιά σας και ως πίνακα αναφοράς για την ενήλικη ζωή σας.. (πόσο πιο ωραία θα ήταν η συνύπαρξη στην κοινωνία αν ακολουθούσαν όλοι τις παρακάτω οδηγίες..οκ .. όχι μόνο αυτές αλλά είναι μια αρχή 🙂 )

 

Info: Ο Robert Fulghum γεννήθηκε το 1937, και μεγάλωσε στο Waco του Texas. Στα νιάτα του εργάστηκε ως εκσκαφέας τάφρων (!!!), παιδί για εφημερίδες, καουμπόης σε ράντζο (βοσκός), μπάρμαν και τραγουδιστής κάντρυ. Μετά από το κολλέγιο και μια σύντομη καριέρα στην IBM, επέστρεψε στα θρανία για να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στη θεολογία. Για 22 χρόνια υπηρέτησε ως πάστορας σε μια ενορία στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Κατά την ίδια περίοδο δίδαξε σχέδιο, ζωγραφική και φιλοσοφία στο Lakeside School στο Seattle. Ο Fulghum είναι επίσης καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης. Τραγουδά και παίζει κιθάρα και τσέλο και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «The Rock Bottom Remainders» -μιας rock and roll μπάντας που αποτελείται από μουσικούς – συγγραφείς. Εχει τέσσερα παιδιά και εννέα εγγόνια. Μοιράζει τη ζωή του μεταξύ του Seattle της Washington, και της Κρήτης.