Με αφορμή τον γάμο του κουμπάρου μας στα Χανιά, η μικρή έκανε το πρώτο της αεροπορικό ταξίδι!

Το ..όλο εγχείρημα με είχε λίγο αγχώσει/προβληματίσει σχετικά με το τι χρειάζεται για να ταξιδέψει και το πώς θα καθόταν τόση ώρα σε μια καρέκλα, πώς θα χειριζόταν την απογείωση/προσγείωση κοκ κοκ. Τελικά άδικα προβληματίστηκα, τα παιδιά είναι πολύ ευπροσάρμοστα και η μικρή το καταχάρηκε.

Όπως και να’ χει όμως υπάρχουν κάποια “τυπικά” που πρέπει να ξέρετε από πριν :

 1. Από 0-2 ετών δικαιούται δωρεάν εισιτήριο (χωρίς θέση)
 2. Από 2-12 μειωμένο με θέση
 3. και εννοείται με δικιά του χειραποσκευή (οκ, εσείς την κουβαλάτε αλλά έξτρα χώρος για πράγματα! 🙂 )
 4. Για πτήσεις εσωτερικού πρέπει να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του παιδιού με φωτογραφία του ή πιστοποιητικό γέννησης (εκδίδεται σε χρόνο dt από κάποιο ΚΕΠ) μαζί με βεβαίωση ταυτοπροσωποίας (χρειάζεστε μια φωτογραφία τύπου ταυτότητας του παιδιού και την βεβαίωση την εκδίδει το ΚΕΠ πάλι σε χρόνο dt! εκεί πάτε με το παιδί εννοείται!)
 5. SOS: αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο μόνος/η σας με το παιδί, όχι και οι δυο γονείς μαζί δηλαδή, θα πρέπει να έχετε χαρτί που να δηλώνει ότι ο άλλος γονιός συναινεί να ταξιδέψει το παιδί!
 6. Μπορείτε να έχετε το καρότσι μέχρι την είσοδο του αεροπλάνου! Εκεί το μαζεύουν και το αποθηκεύουν και όταν φτάσετε στον προορισμό σας το παίρνετε αμέσως!
 7. Μπορείτε να έχετε τα σιρόπια-φάρμακα του παιδιού σας (και τα δικά σας εννοείται) και δεν λαμβάνονται υπόψη στο σύνολο των ml που δικαιούστε ανά πτήση.
 8. Μπορείτε να έχετε κάποιο σνακ (μπανάνα, τοστ) για το μικρό σας ή το γάλα του, κρέμα του αν είναι μωρό.
 9. Οι οικογένειες με παιδιά έχουν προτεραιότητα κατά την επιβίβαση (άρα μην περιμένετε στην ουρά φορτωμένοι και με το παιδί/ιά να γκρινιάζουν αλλά ζητήστε να περάσετε πρώτοι.)
 10. Κατά το check in (τουλάχιστο με την Aegean) η οικογένεια μπορεί να καθίσει σε συνεχόμενες θέσεις για να είναι μαζί.

Ωραία, μπήκαμε στο αεροπλάνο, και τώρα;;; η μικρή πηγαίνοντας προς το αεροπλάνο μου έλεγε ότι φοβάται (δεν ξέρω πώς της κόλλησε !) και ψιλογκρίνιαζε. Με το που μπήκαμε κατεβάσαμε το “τραπεζάκι” -το οποίο πολύ της άρεσε 😉 – και της έδωσα ένα καινούριο μπλοκ ζωγραφικής και χρώματα για να ζωγραφίσει. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία της απογείωσης και έπρεπε να τα μαζέψουμε, της δώσανε καραμέλα (δεν είχε ξαναφάει οπότε..καταλαβαίνετε.. ενθουσιάστηκε!) και φυσικά μετά πέρασε το τρόλεϋ με τους χυμούς και τα κρουασάν σοκολάτας (εγώ “εβριζα” από μέσα για την τόση ζάχαρη πρωί πρωί αλλά τέσπα..) και μετά.. φτάσαμε 🙂 Είπαμε πτήση εσωτερικού ήταν διάρκειας 1 ώρας (μισή ώρα κάναμε βόλτα στα αεροδρόμια και μισή ώρα πτήση 😉 )

Εναλλακτικά για να απασχολήσετε το παιδί στο αεροπλάνο μπορείτε να έχετε μαζί σας:

 1. Ένα καινούριο βιβλίο για να του κεντρίσετε  το ενδιαφέρον
 2. Αυτοκόλλητα για να κολλάει
 3. το κινητό σας/tablet όπου θα έχετε κατεβάσει μερικά βιντεάκια με το αγαπημένο του κινούμενο σχέδιο.

Και αν σας προβληματίζει αν θα πονάνε τα αυτάκια του κατά την απογείωση/προσγείωση, μπορείτε να του δώσατε μια τσίχλα (αν ξέρει να την μασάει και δεν την καταπιεί 😉 ), να το θηλάζετε ή να του δώσετε γάλα αν είναι μικρό ή νερό. Πάντως σε πτήσεις εσωτερικού το αεροπλάνο δεν πετάει πολύ ψηλά και το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. (η μικρή μου ήταν ψιλοάρρωστη/στην ανάρρωση και είχα αγχωθεί για ωτίτιδα, αλλά όλα καλά)

Περισσότερες πληροφορίες, ειδικά για ταξίδι με μικρά παιδιά μπορείτε να βρείτε στο site της dreamista.gr

Δεν είναι και τόσο τραγικό τελικά έ? Οπότε τώρα που αποκτήσαμε εμπειρία στα αεροπορικά ταξίδια, ανυπομονούμε για το επόμενο! 🙂