Με αφορμή τη βάπτιση του γιου μιας φίλης μου, ξεκίνησα να ψάχνω να βρω ένα βιβλίο ευχών (δηλαδή ένα «τετράδιο» με σκληρό εξώφυλλο που να μπορώ να ντύσω με ύφασμα και διακοσμήσω) Επειδή δεν μπορούσα να βρω κάποιο που να είναι ακριβώς όπως το θέλω (και σε λογική τιμή) αποφάσισα να φτιάξω ένα μόνη μου. Ήταν να μην κάνω την αρχή 😉 Από εκεί και πέρα έφτιαξα 3!

Αναλυτικά το κόστος και η διαδικασία παραγωγής η εξής: (δυστυχώς δεν έβγαλα φωτό κατά τη διαδικασία της κατασκευής του οπότε θα προσπαθήσω να το περιγράψω με μερικές ενδεικτικές φωτό που τράβηξα εκ των υστέρων προσπαθώντας να την αναπαραγάγω και με μερικά βοηθητικά σκίτσα)

Τι θα χρειαστούμε:

  1. Χαρτόνι αρκετά χοντρό για να κάνουμε το εξώφυλλο
  2. Μπλοκ σχεδίου (ή ακουαρέλας αν σας αρέσει το “σαγρέ” χαρτί) με σπιράλ, διαστάσεων Α4 ή Α5
  3. Ύφασμα της επιλογής μας
  4. Κορδελίτσες, τσόχα, χρυσόσκονη ή ό,τι θέλουμε τέλος πάντων για να το διακοσμήσουμε. (ή ό,τι έχει περισσέψει από γάμους, βαφτίσεις κλπ 😉 )

Ξεκινάμε από τη διάσταση που επιλέξαμε για μπλοκ σχεδίου για να μετρήσουμε πόσο θα είναι οι διαστάσεις του εξώφυλλου (συν ένα πόντος στο μήκος) Κόβουμε 2 κομμάτια από το χαρτόνι σε αυτές τις διαστάσεις και ακόμη ένα μακρόστενο που θα το χρησιμοποιήσουμε ως “πλάτη” του βιβλίου. (για να υπολογίσουμε το πλάτος του μετράμε τη διάμετρο του σπιράλ και προσθέτουμε και μισό πόντο ακόμη)

Στη συνέχεια τοποθετούμε τα χαρτόνια στο ύφασμα όπως στο σχήμα και κόβουμε το ύφασμα αφήνοντας περιθώριο 2 εκατοστά. Και στη συνέχεια τα κολλάμε.

Μετά “γυρίζουμε” τα κομμάτια ύφασμα που περισσεύουν προς τα μέσα και προσέχουμε στη γωνία τα διπλώσουμε προς τα μέσα όπως στο σχήμα.

Για να μην φαίνεται το μεσαίο χαρτόνι, κολλάμε άλλο ένα κομμάτι ύφασμα.

Στο αριστερό κομμάτι κολλάμε μια σελίδα χαρτί από το μπλοκ. Στο δεξί, κολλάμε την τελευταία σελίδα του μπλοκ.

Και γίνεται κάπως έτσι.

vivlio_eyxwn_04

Στο παρακάτω επέλεξα να το ζωγραφίσω με ακρυλικά.

Και αυτή είναι η πρώτη απόπειρα που χρησιμοποίησα τσόχα για να κάνω σχηματάκια.

Tips που έμαθα αφού έπαθα:

Χρησιμοποιούμε κόλλα stick και όχι υγρή για να κολλήσουμε ύφασμα σε χαρτί (αλλιώς φαίνεται “λεκές”)